tisdag 15 mars 2011

När det osannolika ändå har hänt



Sedan glömskan efter katastroferna i Tjernobyl och Harrisburg har lagt sitt täcke över våra medvetanden, har vi invaggats i tron att kärnkraften numera är ett säkert ch miljövänligt alternativ med tanke på den globala uppvärmningen. Så sker det som inte skulle kunna hända i Japan, ett högteknologiskt land, där atomreaktorer av äldsta snitt fortfarande fått stå på ostadig grund i en seismiskt orolig zon. Frågan är varför de inte stängts tidgare. År det girigheten som har tillåtits gå före förnuftet?

Det som händer i Japan kan även hända i Sverige, trots den stadigare berggrunden här.
Ett bortfall av reaktorkylning kan till exempel ske efter brand, attentat eller andra oförutsedda händelser. De värsta konsekvenserna skulle vara en härdsmälta med följande stor spridning av radioaktivitet. Även nuvarande lagring av det högaktiva avfallet utanför Oskarshamn är extremt känsligt för bortfall av kylningen med risk för gigantiska explosioner.

Situationen i Japan tydliggör faran med av att vara så beroende av kärnkraft som energikälla och hur sårbart samhället är för ett snabbt stopp av reaktorerna. Sverige är faktiskt mer beroende än Japan av kärnkraft och skulle troligen därför drabbas hårdare av ett reaktorhaveri.

En slutsats vi kan efter händelsern i Japan är att om vi vill ha ett hållbart samhälle i framtiden så gäller:
Börja avveckla kärnkraften nu och sats istället på energieffektiviseringar och utbyggnad av förnybar energi. Det har man redan insett i Tyskland nu. Angela Merkel säger att när det ytterst osannolika nu ändå har hänt är det dags att stoppa alla planer på förlängd kärnkraft. Vad säger Maud?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar