onsdag 2 februari 2011

Vilka vinner i Umeå?

Med kulturhuvudstaden som förevändning har byggherrar med påhejare lyckats dupera våra folkvalda så till den grad att de både tillåter och betalar för nya palatsbyggen. Kommunfullmäktiges majoritet sa ja den 31/1. Och de gjorde det med våra gemensamma pengar, minst 700 miljoner till. Umeå ska sättas på kartan till varje pris, annars blir det skämmigt säger exploatörernas språkrör i kommunledningen. Detaljplanerna för nya hotell- och konferensanläggningar, tvillingtorn och kulturens hus vid kajen innebär en överexploatering och privatisering av Umeå som inte känns igen, varken utifrån kvinnorörelsens eller miljörörelsens visioner. Att nu gå med på dessa skrytbyggen vid kajen bara för att få ett kvinnohistoriskt museum där framstår som ett svek. Miljö- och hälso-skyddsnämnden har dessutom varnat för att de planerade förtätningarna vid Storgatan kan komma att förvärra situationen med den redan olagligt förorenade luften.

En liknande förskingring skedde när pengar för miljösatsningar, hälsosam luft att andas i centrum, istället gick till byggen av nya vägar för ytterligare biltrafik. Det går på drygt 700 miljoner, trots att forskare varnar för att lösningen inte är kostnadseffektiv. Det är osäkert om dessa vägtrafikleder ens kommer att bidra till att miljökvalitetsnormerna för utomhusluft kan klaras i Umeå.

Samtidigt som vi vet att oljetoppen (peak oil) redan är passerad och ser framför oss hotande klimatförändringar, är det som om de styrande idag varken hör eller ser längre framåt än en mandatperiod. När de dessutom väljer att inte satsa pengarna på mer utrymme och personal för barnen på dagis och förskola eller på fler lärare och mindre klasser i skolan då kan man undra vilka intressen som verkligen styr i kommunen. Har kommunalrådet(S) främst det bygg- och väg-industriella komplexets öra? De miljöförnekande skrytbyggarna tycks ju vinna allt. Det är inte bara skamligt, det är upprörande. Men vi kan skatta oss lyckliga, med den utökade talerätten kan vi framföra skäl för att få dessa planer överprövade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar