måndag 28 november 2011

Håll slätten fri från möbeljätten - Låt kulturlandskapet leva och frodas!


Beskedet om IKEA:s planer på en stormarknad i Umeå mottogs med glädje. Vi hoppas som konsumenter på ett större varuutbud. Baksidan kan dock bli att förutsättningarna för närodlat minskar. För om byggherren Kamprad får som han vill kommer företaget att lägga beslag på slätten för att ge plats åt möbeljätten. Den tar i anspråk en ytan som inte är obetydlig. Till en början kommer anläggningen att förbruka åkerareal motsvarande ca 22 fotbollsplaner eller 222 000 kvadratmeter ( 22 ha). Det skulle ske på bästa myllan mätt på våra breddgrader sett och där landhöjningen fortfarande gäller. Jorden har kvaliteter som gjort att staten (SLU) på närliggande marker bedrivit försök och utveckling av norrländsk trädgårds-, bär- och köksväxtodling. Nu tar västra länken den frilandsodlingens ytor. Och mer av den värdefulla jorden skulle försvinna när även andra handels-kedjor kräver att få etablera sig intill kundmagneten på slätten. Det hela riskerar att bli en koloss på lerfötter. Mängder av matjord skulle schaktas bort för att hårdgöra marker till byggnader, asfaltbeläggningar och parkeringar. Det blir inte hållbart. För slättens bevarande har tidigare en stark opinion i kommunen redan kämpat. Det skedde när bönder, miljörörelser, by- och stadsbor i förening lyckades stoppa Vägverkets planer på en vägdragning över Röbäcksdalen. Den segern gjorde att ”Slätten är vår!” sedan stod på ladornas väggar. Det gäller odlaren likväl som strövaren och storspoven. Om IKEA:s varumärkesfasad får resa sig över horisonten kommer den att dominera synfältet. Köptemplet med tillbyggnader på slätten skulle bilda en barriär mellan bostadsbebyggelsen och det öppna landskapet. Med tanke på att matjordens utbredning kring Umeå fortfarande krymper, främst på grund av påbörjade och planerade vägbyggen för biltrafikens kringkörningar, vore det klokare att hushålla med de stadsnära odlingsmarker som fortfarande finns. Det gäller även för IKEA:s lokalisering. Lämpligare marker för handel kan upplåtas. De ligger dessutom i närhet till både väg och järnväg. Ett sådant område är Klockarbäcken. Ett annat alternativ vore en placering inom försvarets tidigare övningsområde, på fält där militären tidigare satt upp tält. Dessa marker kommer bli tillgängliga från norra länken inom en snar framtid. Där kommer även en möjlig anslutning till järnväg när bygget av Norrbotniabanan har förverkligats.
Umeå kommunfullmäktige har antagit miljömålet ” Ett rikt odlingslandskap”. Det ska vara vägledande för planeringen. Ett av delmålen är att arealen brukad odlingsmark inte ska minska jämfört med 2005 års nivå. Hävdad åker och äng ska värnas. Allt pekar på att Umeås stadsnära odlingsjordar kommer att bli en framgångsfaktor för kommunen i framtiden. Det gäller inte minst med tanke på kommande klimatförändringar samt brist på olja och jordbruksmark. Vi kan inte längre förlita oss till att odlings-jordarna här kommer att vara utbytbara mot andra fjärran jordar. Det är uppenbart när vi ser vad som sker i omvärlden. Klimatförändringarna drabbar nu de mest utsatta när haven stiger, slätter översvämmas eller när värmen och torkan gör dem obrukbara. I det perspektivet är det oförsvarligt att ytterligare utplåna de bästa odlingsområdena som finns kommunen. En lämpligare lokalisering av IKEA:s Umeetablering är därför nödvändig. Det är upp till kommunfullmäktige att visa på framsynthet den dag detaljplanen ska antas. Låt kulturlandskapet leva och utvecklas!

4 kommentarer:

  1. Oj vad jag skriver under på detta. Har just flyttat tillbaka till Umeå efter 15 år och är bedrövad av kommunens ivriga och ofta kortsiktiga tillväxtpolitik. Men var är debatten om exploatering av åkermark? Skulle gärna se det här som ett inlägg i lokaltidningen! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, den är publicerad, men motståndet mot förstörelsen av slätten & kulturlandskapet har tyvärr svalnat. Inte minst bland organisationer som LRF och Naturskyddsföreningen lokalt

      Radera
  2. Hej igen! Nu har jag själv bloggat om ämnet och jag var så fräck att jag snodde din bild. Säg till om du vill ha fotocredit eller om du inte vill att jag använder bilden.

    http://maria.norrlage.se/2012/04/24/ikea-och-den-odlingsbara-akermarken/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!

      det är helt O.K. bara du använder den liknande syfte

      Radera