söndag 21 november 2010

De giriga jakten på våra naturrikedomar


Ser nu hur ekonomiska intressen när planer på att få bryta upp väldiga sår i mark- & vattenområden mitt i Umeälvens upprinningsområden sydväst om Tärnaby. Ett jättehål, stort som hela Umeå stad blir resultatet vid Rönnbäcken av ett australensiskt bolags jakt efter en bråkdel mineraler. Det innebär väldiga överuttag av berg (när halterna är så låga några eller något hekto per ton berg) och tilkomsten av fallshögar och lakdammar som sedan ska ligga kvar i eviga tider och läcka ut föroreningar till omgivningarana. Vi måste värna om naturen och ofördärvat vatten. Det måste gå före allt annat även löften om kortsiktiga jobb. För 99,85 % av vinsten från gruvverksamhet hamnar ändå i exploatörernas fickor. Gå in på facebook.com & se Stoppa gruvan i Rönnbäcken.

3 kommentarer:

  1. Eierselskapet IGE er svensk, ikke Australsk. Australske MRG er tilrettelegger, mot mulighet til å _kjøpe_ seg inn med 10% eierandel.

    Ellers er nikkelen i Rönnbäcken av den reneste typen nikkelforekomster i verden. Det blir en av de mest miljøsnille åpne gruvene av sitt slag, i den grad en kan kalle åpen gruvedrift miljøvennlig.

    Innsjøen i Rönnbäcken er vel også menneskeskapt? Naturen her er da allerede endret en god del med oppdemning m.m. Det er ikke snakk om urørt natur.

    Bedre med gruve og arbeid, enn fraflytting og fattigdom, så sant det ikke har store miljøskade som følge av aktiviteten. IGE Nordic har stort fokus på å gjøre gruvedriften så lite skadelig som mulig. Sår i landskapet blir det unektelig, men det skal ikke bli skadelige utslipp.

    http://www.igenordic.se/swe/fragor-svar/

    SvaraRadera
  2. Revidert utdrag fra IGEnOrdic.se sitt avsnitt om •Miljöpåverkan

    -Kommer damning från verksamheten att utgöra en hälso- och miljöfara?

    Det damm som kan spridas från gruvor, transporter och upplag härrör från den mycket låghaltiga malmen eller från det ofyndiga så kallade gråberget. Dammet kännetecknas således av mycket låga metallhalter...(tatt bort mye av svaret pga. plass).


    -Kan det bli samma miljöförstöring som vid nickelframställning på andra platser, t.ex. Kolaområdet?

    Nej, det är inte fråga om att i Rönnbäcken bedriva någon smältverksamhet. I Rönnbäcken planeras endast en gruva och anrikningsverk utan några svaveldioxidutsläpp...(tatt bort en del av svaret pga plass)..



    -Om det lakas ut gifter uppe vid gruvan – hur långt nerströms kan då dessa nå?

    Ingen utlakning av betydelse för vare sig närområdet eller längre nedströms beräknas uppkomma med hänsyn till bergartens låga sulfidhalt.


    -Hur kan miljöpåverkan bli lägre från en gruva i Rönnbäcken jämfört med andra sulfidmalmsgruvor?

    Rönnbäckengeologin är helt annorlunda med mycket lågt innehåll av sulfidmineral och högt innehåll av basiska mineral. Det innebär att risken för att sura, metallhaltiga lakvatten ska uppstå och sprida sig nedströms i vattensystemet är mycket låg både på kort och lång sikt.

    SvaraRadera
  3. Ingen garanti för att malmen håller jämn kvalitet,som i allt berg, det kan finns naturliga variationer med inslag av sulfider även här i Björksvattsdalen. Där finns dessutom flera skyddsvärda intressen som sammanhängande betesområde för renar, kärn-område av riksintressse för rennäring samt nyckelbiotoper vid både brytningsaktuella Vin- och Sundsberget samt planer på naturreservat på Rönnbäcksnäset.

    SvaraRadera